Bert Van Hoecke Interiors
2016-08-08

Benelyx, en ursäkt för ett lyxigt liv

Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder ‘lyx’ någonting onödigt, som fàr mig att omedelbart tänka på Maslows behovshierarki. Abraham Maslow var en psykolog som på 40 och 50-talet inventerade vad människor behöver och prioriterar i livet. Längst ner i hierarkin finns de grundläggande behoven så som mat och kläder. Strax ovan det kommer trygghet. Sedan kommer kärlek. Efter det kommer uppskattning och högst upp står självförverkligande. Maslows teori har debatterats, kritiserats och omformulerats sedan dess, men den är ändå fortfarande intressant för att testa var i hierarkin ‘lyx’ hör hemma.

Jag vet faktiskt inte riktigt var Maslow skulle ha placerat ‘lyx’ i sin egen teori. Han utvecklade den strax efter andra världskriget i en tid då ‘sparsamhet’ och ‘återanvändning’ inte var trendord, utan självklarheter. Sedan dess har konsumtionssamhället fullständigt exploderat och har ordet ‘vardagslyx’ blivit ett vardagligt ord som används nästan som en kliché vilket är synd tycker jag. Lyx för mig är nämligen synonym för den läkande kraften skönhet har och kommer direkt efter basbehoven. Lyx är för mig också samma sak som trygghet. Att kunna vistas i en lyxig miljö känns tryggt. Att kunna se att proportioner, färger, möbler, mönster, mattor och lampor gör att jag känner mig harmonisk. Och om jag känner mig harmonisk, så känner jag mig vacker och därmed trygg.

Efter en mycket mycket tråkig, grå och deppig vinter förra året, åkte jag till ett soligt Rom. Det tog 5 dagar där för att bota vinterdepressionen. 5 dagar av klassiska former runtom mig som är så uråldriga att de efter 2000 år fortfarande berör. Bågarna i EUR, relieferna i Ara Pacis, men också geometrin i de Spanska Trapporna gav mig tillbaka en viss typ av lust för livet. Det finns många människor som får samma upplevelse i naturen, har jag förstått. Formerna och färgerna man ser i naturen är helt gratis. Stora arkitektoniska byggnader och inredningar är oftast inte det. Helt rätt. Men att se dessa byggnader och inredningar som ett resultat av passionerade idéer av människor som har försökt inbilla sig hur man kan förhöja andra människors känsla av lycka är mycket empatiskt och sympatiskt. Det tycker jag står på samma nivå som naturens ovärderliga skönhet och där …. där kan vi prata om lyx. För låt oss vara ärliga… Hur ofta möter man en människa som omedelbart kan ge empati och trygghet vid första ögonkastet – som faktiskt en inredning kan göra…inte så ofta. Därför är ett sådant sällsynt möte med skönhet lyxigt.

Nu blev det väldigt abstrakt och det kommer jag nog inte att vara i framtiden. I den här bloggen kommer jag att visa vakra saker och inredningar som berör mig. Vissa saker säljer jag redan i mitt showroom (apropå basbehovet av att kunna försörja sig). Annat som jag ska visa har jag kanske sett hos nàgon annan estet. Den röda tråden blir dock att skönhet berör och tröster. Så om du nu som läsare vill kalla ‘skönhet’ för ‘lyx’ har vi mycket gemensamt.